THE NEW JALISCO PUBLIC LIBRARY
Guadalajara, Mexico

jalisco-new-public-library-1

Area: 25,000 m2 / 270,000 sf

INTERNATIONAL COMPETITION 2005

In an attempt to highlight the level of accessibility and openness of the library as an institution, the project exploits the idea of the “gateway” by extending the threshold and dematerializing it into the interior of the library.

The project reinterprets and transforms the courtyard typology into a series of courts that travel sectionally and planimetrically through the building as a mechanism of interconnectivity between the distinctly separate programs while still maintaining a clear organization strategy. Through these voids the library attempts to expose and reveal itself from the underside.

The program has been grouped by user category into Special Collections, Classified Collections and Administration and organized around vertical voids to provide clear spatial and visual organization: “Courtyard of Special Collections”, “Courtyard of the Classified Collections” and the “Courtyard of the Administration”.

Organization around the central voids allows the programs of different departments to overlap and provide distinct relationships while still maintaining a clear organizational system.
The garden terraces are exterior patios where different users interact. Each terrace is designed with different typologies ranging from the lush domestic garden to the urban plaza garden.

jalisco-new-public-library-2

jalisco-new-public-library-3

jalisco-new-public-library-4

jalisco-new-public-library-5

jalisco-new-public-library-6

jalisco-new-public-library-7

jalisco-new-public-library-8



Comments are closed.